Hyppää sisältöön

Tieto käyttöön päätösten tueksi

Hyvinvointisuunnitelma- ja kertomustyön tueksi tarvitaan tietoa lasten ja nuorten ravitsemustilasta. Lisäksi tietoa kannattaa hyödyntää työryhmätyöskentelyssä esimerkiksi niin, että vuosittain kootaan yhteen saatavaa tietoa ja suunnitellaan tarvittavat toimenpiteet sen perusteella. Tälle sivulle on koottu julkisia tietolähteitä.

Hyödylliset mittarit lasten ja nuorten ravitsemuksen arviointiin

Kuntien HYTE-kertoimessa on ravitsemukseen liittyen indikaattorit 8.-9. luokkalaisten ylipainon yleisyydestä kunnassa (Kouluterveyskysely (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), THL) sekä kouluruokailusuosituksen noudattamisesta peruskouluissa (TEAviisari (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), THL). 

Kouluruokailuun osallistuminen ja aamupalan syöminen ovat konkreettisempia lasten ja nuorten ravitsemuksen mittareita. Varsinkin ylipainon yleisyys on pidemmän aikavälin mittari eikä kerro orastavista muutoksista oikeaan suuntaan.

Kunnassa voidaan käyttää myös omaa tiedonkeruuta, esimerkiksi ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskyselyitä tai kyselyitä perheille. Alueilla tietoa voidaan kerätä esimerkiksi toimintamallien käytöstä varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Näin on tehty mm. Lapissa ja Pohjois-Savossa.

Keskeiset tietolähteet ravitsemuksesta ja ruokakasvatuksesta

Esimerkkejä mittareista kunnille ja alueille

**merkityt lasketaan HYTE-kertoimeen

Kouluterveyskyselyn kysymykset vaihtelevat, eikä joka tiedonkeruussa ole kaikkia mittareita.

Mittari tai tavoiteTietolähde
Kouluruokailuun osallistuminenKouluterveyskysely (8.- ja 9.-lk)​
Kouluaterian monipuolinen syöminenKouluterveyskysely (4.-5.-lk ja 8.-9.-lk.)​
Kasviksia, hedelmiä ja marjoja syödään päivittäin​Kouluterveyskysely (ei kysytty 2025), FinLapset​
Aamupala syödään päivittäin (säännöllinen ruokarytmi)​Kouluterveyskysely​ (4.-5.-lk ja 8.-9.-lk.)​
Kouluruokailusuosituksen noudattaminen **TEA-viisari​
Ruokailuun käytettävä aika vähintään 30 minuuttia​TEA-viisari tai nykytila.fi​
Salaatit tarjotaan erillisinä komponentteina ​Nykytila.fi tai tieto ruokapalveluilta
Henkilöstön osaaminen (saanut koulutusta viimeisen 5. vuoden aikana ruokakasvatukseen)​Nykytila.fi​
Ruokakasvatuksen tavoitteet perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelmissa​Nykytila.fi​
Toimintamallit ja menetelmät käytössä varhaiskasvatuksessa ja koulussa​Omat kyselyt​
Yhdessä syöminen perheissä, perhe kokee saavansa riittävästi tukea syömisen pulmiin​ ja muut perheisiin liittyvät tavoitteetOmat kyselyt​
Ylipainon yleisyys 8. ja 9. lk **Kouluterveyskysely​, Avohilmo (THL)

Itsearviointi

  • Kunnassa ja alueella on hyödynnetty tietolähteitä hyvinvointikertomus- ja suunnitelmatyössä sekä työryhmätyöskentelyssä.
  • Tarvittaessa kunnassa ja alueella on tehty omaa tiedonkeruuta täydentämään muita tietolähteitä.

Sivu päivitetty 8.10.2025